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Appendix – Invitation to comment 

 

 

Question 1 - Existence of a deductible temporary difference  
 

The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate debt instrument 

for which the principal is paid on maturity give rise to a deductible temporary difference if this debt 

instrument is measured at fair value and if its tax base remains at cost. This applies irrespective of 

whether the debt instrument’s holder expects to recover the carrying amount of the debt instrument by 

sale or by use, ie by holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all the 

contractual cash flows. 

 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Answer 
The ANC agrees with the proposed amendment as it helps clarify that the decrease of the carrying 

amount of a debt instrument measured at fair value gives rise to a deductible temporary difference, 

irrespective of the holder’s intention, when the tax value of the asset remains the same, whatever the 

manner of recovering the asset may be (by sale or by use). 

It will help reduce diversity in practice, because, in such circumstances, some entities fail to identify 

the tax benefits embodied in the resulting difference between the carrying amount of the debt 

instrument and its tax base. Indeed, some entities who expect to recover the carrying amount of the 

asset by holding the instrument until maturity do not recognise deferred tax assets, because they 

consider that they will not benefit from any tax savings. 

 

Question 2 - Recovering an asset for more than its carrying amount 
 

The IASB proposes to clarify the extent to which an entity’s estimate of future taxable profit 

(paragraph 29) includes amounts from recovering assets for more than their carrying amounts. 

 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Answer 
The ANC agrees with the IASB’s proposed amendment as it would reduce diversity in practice on 

how entities estimate future taxable profits against which deductible temporary differences are 

assessed for utilisation. 

The ANC agrees that determining temporary differences and estimating probable taxable profits are 

two separate steps and that the carrying amount of an asset does not theoretically limit the estimation 

of probable future taxable profits obtained from this asset. But we also believe that the assessment of 

future taxable profits should require assessing whether it is probable that the liabilities of the entity 

will be settled for less than their carrying amount. As a result, we think that the IASB should address 

the expected treatment for liabilities (and not only for assets) and consequently amend paragraph. 

 

Moreover, we think that the rationale, which is clearly explained in paragraphs BC12 and BC13 of the 

Basis for Conclusions, should be included in the body of the Standard. 

 

Conversely, we believe that the examples illustrating the probability of recovering (or not) an asset for 

more than its carrying amount should not be included in paragraph 29A of the Standard, but rather in 
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the Basis for Conclusions. Indeed, the assessment of the recoverability of an asset depends on several 

assumptions and cannot be reduced to only two opposite situations.  

Inclusion in the standard could mislead entities as to the fact that there are only two main situations to 

consider, which would result in limitation of judgment. 

 

By the way, we consider that paragraph BC9 of the Basis for Conclusions should benefit from further 

clarification. This BC states: “Future taxable profit has to be probable to justify the recognition of 

deferred tax assets. Consequently, only the conditions that will probably prevail when the deductible 

temporary differences are utilised determine the estimate of future taxable profit”.  

It is not clear as to what “the conditions that will probably prevail” refer to. Do they include both tax 

and economic conditions? As paragraph 47 of IAS 12 states that “Deferred tax assets and liabilities 

shall be measured at the tax rates that are expected to apply to the period when the asset is realised or 

the liability is settled, based on tax rates (an tax laws) that have been enacted or substantively enacted 

by the end of the reporting period”, some wonder whether the assessment that the tax legislation will 

probably change in the future is a “condition” that should be taken into consideration in the assessment 

of probable future taxable profit. If so, it should be stated. 

 

 

Question 3- Probable future taxable profit against which deductible 

temporary differences are assessed for utilisation 

 

The IASB proposes to clarify that an entity’s estimate of future taxable profit (paragraph 29) excludes 

tax deductions resulting from the reversal of deductible temporary differences. 

 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Answer 
The ANC welcomes the proposal as we are aware that they may be some confusion as to how entities 

interpret future taxable profit against which deductible temporary differences are assessed for 

utilisation. Some entities believe that probable taxable profits calculated for assessment of the 

utilisation of deductible temporary differences must exclude any deduction resulting from the reversal 

of deductible temporary differences. Conversely, others take the actual definition of income tax in 

IAS 12, without any exclusion. 

 

Nevertheless, to be comprehensive, the Standard should also specify that the entity must also exclude 

the reversal of taxable temporary differences as mentioned in paragraph IE34 of the illustrative 

example that accompanies the Standard (figure (78,571) excluded as taxable profits already considered 

as part of Step 1). 

 

In addition, we believe the illustrative example paragraph IE 34 “Step 2” would gain in clarity if it 

were stated (by a footnote for instance) which principles the figures (78,571) and 487,143 refer to, 

with cross-references to the paragraphs of the body of the Standard (29 (a) (i)) and of the Basis of 

Conclusions (BC17 and BC18). 

 

Question 4 - Combined versus separate assessment 

 

The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the tax effect of a deductible 

temporary difference as a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets. If tax law 

restricts the utilisation of tax losses so that an entity can only deduct tax losses against income of a 

specified type or specified types (eg if it can deduct capital losses only against capital gains), the 

entity must still assess a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, but only with 

deferred tax assets of the appropriate type. 
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Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Answer 
The ANC is supportive of the proposed amendment to paragraph 27A of IAS 12 as it helps clarify how 

entities have to assess the utilisation of deductible temporary differences - that is together with other 

deferred tax assets - and how they have to assess them when tax laws limit the ability to offset sources 

of losses against sources of taxable profits. 

 

 

Question 5 - Transition 

 

The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed amendments for 

entities already applying IFRS. This is so that restatements of the opening retained earnings or other 

components of equity of the earliest comparative period presented should be allowed but not be 

required. Full retrospective application would be required for first-time adopters of IFRS. 

 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Answer 
The ANC is generally supportive of limited retrospective application when the full retrospective 

application could result in undue costs and efforts which could outweigh the benefits of 

comprehensive information.  

 

Nevertheless, we believe that the consequences of limited retrospective application are not precisely 

described in the Basis for Conclusions, and we would like the IASB to confirm that the understanding 

hereafter is correct. 

If we consider year N as the first application period and financial statements with one comparative 

period, we understand that: 

 

- Full retrospective application of the amendments regarding the recognition of deferred tax assets is 

required for N and N-1; 

- The restatement of the opening retained earnings or other components of equity is mandatory at 

1/01/N; 

- On the other hand, the restatement of the opening retained earnings or other components of equity 

at 1/01/N-1 is not required. 

 

Should this understanding be correct, we are supportive of the proposed limited retrospective 

application. 

 

In addition, we consider that paragraph 98G of the Standard and paragraphs BC24 to BC26 of the 

Basis for Conclusions should be more precise to avoid uncertainties in their application. 

  

 

Other comments 

 

Amendments to the illustrative computations and presentation on IAS 12 Income Taxes. 

 

1° General (paragraphs IE11 to IE15) 
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To enhance clarity and to be consistent with the utilisation of deductible temporary differences 

described below, the general scope of the example should mention that the entity is expecting no other 

sources of future temporary differences (either deductible or taxable) at the end of 31 December 20x1. 

 

 

2° Allocation of changes in deferred tax assets between profit and loss and other comprehensive 

income (paragraphs IE41 to IE43) 

We wonder about the usefulness and the relevance of these paragraphs. 

According to the Basis for Conclusions, the specific issue of the allocation of changes in deferred tax 

assets between profit and loss and other comprehensive income was not raised by the IFRS-IC. 

The IASB has not issued any related amendment nor specific issue is addressed in the Basis for 

Conclusions. 

Moreover, whereas paragraph 63 of IAS 12 requires entities to recognise current and deferred tax 

related to items that are recognised outside profit or loss based on a reasonable prorata allocation, or 

other method that achieves a more appropriate allocation in the circumstances, paragraph IE43 

states that the changes in deferred taxes are allocated to profit and loss or other comprehensive income 

based on a reasonable prorata allocation. 

Such a presentation could be misleading and drive entities to allocate systematically deferred tax 

assets and liabilities based on a prorata basis allocation, without exercising judgment and looking for a 

more appropriate allocation, if any. 

We believe that these paragraphs do no illustrate the application of the principles of paragraph 63 of 

IAS 12 in an appropriate way, and we would recommend: 

- Either to remove paragraphs IE41 to IE43; 

- Or to change the wording of paragraph IE43 as follows :”For such situations, entities allocate the 

changes in deferred taxes to profit or loss and other comprehensive income, as required by 

paragraph 63 of IAS 12”. 

 


